Cum cumperi un iPhone second hand și eviți orice riscuri

de: Alexandru Puiu
01 05. 2016

Din varii motive, mulți dintre noi achiziționează un iPhone second hand. Secretul este să aveți în vedere câteva detalii pentru a preveni un dezastru.

Este foarte ușor să fii tentat de un iPhone second hand. Prețul este semnificativ mai mic decât în magazin, de cele mai multe ori poate avea un aspect impecabil și nici măcar nu este exclus să mai aibă garanție. Pe de altă parte, sunt foarte multe șanse ca lucrurile să meargă prost cu un astfel de gest. Telefonul poate să fie blocat pe iCloud și să nu mai poată fi activat niciodată. Este posibil să fi trecut prin reparații capitale și întreaga carcasă să fi fost schimbată. Pe termen lung, un astfel de scenariu poate fi foarte periculos. Lista poate continua, dar dacă aveți în vedere câteva detalii, achiziția unui iPhone second hand se poate finaliza fără evenimente neplăcute.

Cum verifici funcționalitatea unui iPhone second hand

Există câteva teste pe care trebuie să le faceți înainte de a achiziționa un telefon la mâna a doua. În primul rând, nu cumpărați niciodată un telefon închis sau fără baterie și încărcător. Cu un iPhone second hand trebuie să faceți o poză, o filmare, să-l reporniți, să vă conectați la o rețea WiFi și să deschideți o pagină de internet, să intrați pe o aplicație de navigație gen Waze sau Google Maps și să fiți siguri că ați fost localizați cu precizie. Ideal ar fi să aveți și o priză prin preajmă pentru a verifica dacă se încarcă în condiții normale. Nu uitați să dați un telefon unui prieten care să vă confirme sau infirme calitatea apelului.

Dacă a trecut aceste teste superficiale, este rândul pentru măsuri de verificare mai serioase. Pentru a vă asigura că telefonul nu a suferit șocuri grave în urma cărora a fost necesară schimbarea carcasei, IMEI-ul de pe carcasă trebuie să fie același cu cel din meniul aparatului. Acest cod este scris foarte mic pe spatele dispozitivului în centru jos. La versiunile de iPhone mai vechi, până la iPhone 5, IMEI-ul era scris pe tăvița de la SIM. În meniul aparatului, acesta poate fi găsit foarte simplu prin tastarea pe pagina de apelare a codului *#06# urmat de un tap pe butonul de apelare. Alternativa este să intrați în Settings – General – About sau Configurări – General – Informații. Acolo, ar trebui să intrați întâmpinați o pagină de informații similară cu captura de ecran de mai jos. Dacă IMEI-urile nu coincid, sfatul meu ar fi să nu cumpărați acel iPhone second hand.

Cum verifici garanția sau dacă un iPhone second hand e blocat în iCloud

Același IMEI sau serial number (număr serial) pe care îl găsiți în Settings – General – About vă oferă mult mai multe informații decât ați crede la prima vedere. Vă ajută să verificați garanția, care, în cazul unui iPhone, nu necesită nici un alt act, cutie, factură sau certificat, pentru a fi utilizată la orice sediu Apple din lume. Puteți, de asemenea, să mergeți cu telefonul în garanție la un dealer oficial Apple precum iStyle sau Noumax, pentru a remedia o problemă fără nici un fel costuri suplimentare.

Garanția oricărui produs Apple, indiferent dacă este un Mac, un iPad sau un iPhone second hand se face la adresa checkcoverage.apple.com. Introduceți în partea de sus a paginii numărul serial al produsului, tastați codul captcha din partea de jos și apăsați pe Continue. În câteva secunde, veți obține răspunsul la arzătoarea întrebare. Orice iDevice are o garanție universală din partea Apple de 12 luni de la momentul ieșirii produsului din magazin.

În situația în care un iPhone nu are cod de blocare și puteți intra în meniu, este foarte important să nu fie asociat unui cont Apple. Nu de alta, dar de respectivul cont nu puteți scăpa decât prin intermediul parolei asociate. Mai rău decât atât este că un iPhone blocat pe iCloud poate fi dezactivat în orice moment, iar datele voastre pot fi șterse de la distanță. Nu-l puteți actualiza, deoarece aveți nevoie de ID-ul complet și parola fostului proprietar.

Modul simplu de a verifica dacă un cont Apple este asociat unui iPhone second hand este să intrați în meniul său, la Settings – iCloud și să vă asigurați că nu este introdus nici un nume de utilizator acolo. Alternativa, mai ales dacă nu vă vedeți direct cu persoana care vinde telefonul, este să aflați IMEI-ul sau numărul de serie și să-l introduceți la adresa icloud.com/activationlock. În doar câteva secunde, ar trebui să aveți în fața ochilor o fereastră similară cu cea de mai jos. Dacă activarea este blocată, se încheie cu cuvântul Da, context în care, vă puteți lua adio de la acel aparat. Dacă activarea este marcată cu Nu, atunci nu veți avea probleme cu asocierea propriului ID la iPhone.

Întregul proces nu este complicat deloc, dar este foarte important să-l urmați, mai ales dacă ați un făcut un efort semnificativ pentru a cumpăra telefonul în speranța că-l veți folosi pentru câțiva ani.